BILDER 2
Jeg jobba med ein engang som blei så lei av å bli spørt hvor mye pengar han hadde. Svaret han teslutt kom med glømmer jeg aldri:» Den første kontoen er full, så jeg måtte opprette ein ny!». Da blei det slutt på maset om pengane hans!
Litt slik er det med den første bildebolken her. Den er tydeligvis «full», for den er veldig sein på innlasting og redegering. Derfor ein bolk nummer 2!
Noen av fotografia er lånt fra «Sånn va det her før, Ulefoss»
Antall bilder: 83
Håndkolorert fra rundt 1895? Fra venstre ser vi Kohinoor, kjerka, husa på Pilerud så Finsrud, verksplassen Sverge, det store med uthus mot oss er verksplassen Svingen. Bak Svingen ser vi litt av øvre Verket. Lengst te høyre har vi verksplassen Sibirien. Ned mot brygga ser vi hus som i dag er borte.
Vi er i Tollakauen og ser te venstre William Kabbe(1912-1990). Hans farfar va Johannes O. Kabbe. I august 36 har han et uhell:
I 37 giftar han seg med Lilly Torstensen fra Holla De fløttar te Klevstrand og William får over 40 år som medlem i Porsgrunn Bygningsarbeiderforening.
«Duellanten» på bildet er Karl Johan Johnsen(1912-1978). Han giftar seg i 36 med serveringsdame Randi Fehn. Karl va formar på verket. De fekk ungane Willfred, Reidar, Lillian og Evy.
Maleri fra 1904 av Gunder Hansen Sandbakken. Han ser du meir av i bolken « Kunst i Holla». I detta maleriet er det fleire interessante ting å legge merke te. Skogen lengst te venstre er der dagens ungdomsskole har sin plen på nedsida av skolebygget. Helgas va her grått. Det hadde først vært sennepsgult. Rundt år 1900 va det her verksungane gjekk på skolen. Tidligare hadde den liggi i huset rett te høyre for Helgas. Der skulle den ha vært fra rundt 1780 te ca 1880. Så har vi det sennepsgule med et lite bislag ved inngangen og et rundt vindu i gavlen. Vi ser lengst te høyre litt av uthusa på Pilerud. Jeg har tidligare pekt på at plassen Kabbe lå i detta området. Kan det sennepsgule ha vært plassen Kabbe??? Huseplassen ligger der den nye store skolen blei bygd rundt 1921.
Ole Nielsen Kabbe hadde vært smed på Hørtehammaren. Rundt 1830 blir han henta te Ulefoss, men dør etter bare fire år. Sønnen Johannes Kabbe va også innflytelsesrik. Han dør i 1900 og enka har ikke fått bu videre i huset. Tida krever forandring og huset må rivas for å kunne samle ungane fra verkssida og sagsida i den nye skolen. Bak «Kabbe», ser vi taket te Finsrud. Her holdt hammarmestrane te. Ser vi på veggfarga på disse to husa, ser vi at de ikke er røde. Kunne de med særs sentrale oppgaver på jernverket velge ei anna farge enn rødt? Detta for å vise sin rang??? Fargebruk har opp gjennom historia blitt bruka som et kraftfullt virkemiddel for å understreke stand og posisjon.
Plassen Juve under nedre Vipeto ligger der den alltid har liggi, men har vært ubebodd i mange tiår.
Eika på Søve mot Tufte i 1927. I 1949 brant eika på kongshaugen etter at to guttungar prøvde å røyke ut ei ugle Halve eika blei kraftig herja av flammene. De blei spørt åssen det kunne skje. Da hadde den eine svart:» Lite vett, veit du!»
Nedre Verket
Et artig fotografi som er tatt oppe på Lanna.
Ulefossbyen hadde lyskrøss i juni 1975
Uthuset på nedre Sandbakken stod te rundt 2018. Her gjekk Torleif å sjekka hva slags vær han ville få. Ein av brødrene hadde laga ein værpinne ut av ein kvist. Denna bøyde seg etter været. Ved høytrykk og klarvær gjekk pinnen oppover.
Februar 1962 og bygget lengst te venstre ska selgas og demonteras. Det va bygget som husa Holden Forbrugsforening ved oppstarten i 1870. Siden blei det brukt som pakkbu og lager da foreningen kom over i det nye murbygget i 1911. I 50 åra va det café i bygget.
Dissa tre motiva er håndkolorerte. Aaheim brygge nederst.
Her ser vi Elise (1873-1956) og Thron Nikolai O. Thronsen (1872-1937). De budde i Posthusgården og hadde leiligheten nærmast jernverket. Thron va sønn av Ole. I tellinga i 1920 er Elise og ungane ført Thronsen, mens Thron er ført Olsen! Ein merkelig liten detalj! Thron starta på sagbruket te Cappelen og kom siden inn i støyperiet som beslagssmed. De fekk ungane Otto Emil, Johanne Marie, Thoralf, Esther og Erling.
Høysanking rett etter krigen i Helgja. De allierte har satt igjen ein Willy’s jeep. Den er idéell for slike oppdrag. Cowboyen synes framdrifta er for dårlig og roper: «Hiiiiiiii aah!»
Otto Emil Thronsen(1896-1983) va gift med Ingeborg Hellberg fra Rauland og de budde i Kåsa. Katta Tott ville også væra med! I 1960 fekk Otto kongens fortjenestemedalje.
Så har vi Otto si mor:
Elise(1873-1956). Elise hadde vokst opp på Berget. Ho va datter av smeden Nils Johnsen Lindgren og ho va gift med Thron Olsen som førte seg som Thron O. Thronsen.
Vi ser på hvor ungane gjorde av seg:
Dattera Nora fløttar te Oslo og jobbar som kontordame. Der treffer ho mannen sin:
1972
Johanne Marie giftar seg i Holla i 1925 med korrespondent Aasmund Anker Gundersen. De fløttar te Oslo og Johanne er begravd på vår frelsers gravlund i 1988.
Thoralf Thronsen hadde fått smaken på butikkdrift. Han så mulighetene ute ved Herøya og åpner butikk i april 1929:
I 1932 giftar han seg med Edle Marie Andreassen fra Ulefoss. Ho va verksdatter født i 1904. De får hjelp i 35 av Thoralf sin far. Han selger huset «Lundevang» på Gunnekleiv 55/26 for 7300kr te døm. Detta huset selger Thoralf i 1975. I 43 selger Thoralf butikken.
«Thoralf var vaktmester for menighetshuset og han flyttet til Grimstad sammen med kona Edle siden deres eneste datter Thordis bodde der med mannen sin Oddbjørn og to barn. Dette var på slutten av 70-tallet/beg av 80-tallet. Thordis er den eneste igjen og blir nå 91 år. Bor fremdeles i huset sitt i Grimstad». Tone K. Solli
Han dør i 1981:
«Esther giftet seg under krigen med Knut Kaasene. Sønn til Elling Kaasene som mange på Ulefoss kjente fra Frelsesarmeen. Tante Esther og Onkel Knut bodde i Oslo største delen av livet. De fikk ingen barn, men vi var veldig nære som familie og de så på mamma og pappa som sine barn,og oss som barnebarn. De bodde på Årvoll. Tante døde i 2008 og onkel i 2004. Tante var hjemmeværende største delen av livet, mens onkel var sin egen sjef som taxisjåfør. De var begge svært musikalske og tante var fantastisk på piano,mens Onkel spilte fiolin og var god til å synge. » Tone K. Solli.
Erling Thronsen hadde musikalske gener. Han busetter seg i Lørenskog og giftar seg med Hjørdis Maleng Heggland. Erling er ført som musiker da han gifta seg. Han opptrer sammen med kjente revynavn fra Oslo fleire ganger. Jens Book-Jensen, Carsten Byhring, Anne Cath. Vestly, Grynet Molvig. På denna tida hadde han ein trekkspell trio. Det ser ikke ut som om de fekk ungar.
« Onkel Erling var yrkesmusiker og i tillegg trekkspillreparatør hos Hagstrøm i Oslo. Han var gift med Hjørdis Trondsen. Han hadde oppdrag på både Edderkoppen Theater og Stavangerfjord(amerikabåten).» Tone K. Solli.
Tone K. Solli: 3 bilder og mange fine opplysningar. Hjertelig takk, Tone.
Ca 1970. Det va populært å ta med sykkel på båten!
Vi ser noen av medlemmene te friidrettsgruppa te U.S.F. Framme fra venstre: Sverre Abrahamsen, Jens Gjærum, Sverre Bakken og Erling Teigen.
Bak fra venstre: Hans Høiseth, Ole Evja, Arne Abrahamsen, Thor Espevalen og Halfdan Reistad.
Lille Klovdal
Halvor Lommerud(1916-2017) driver i skogen
Året er 1933 og det er sommar. Vi er nede i Kåsa på Ringsevja. Her budde Ingeborg Gruben(1862-1939) og mannen John. Han dør i september detta året og hadde vært formar på jernverket. Ingeborg sitter lengst te venstre. Ingeborgs datter, Valborg(1908-1998), har kommi på besøk med familien fra Rjukan. Mannen Helge Perskås(1901-1996)står lengst te høyre og Ingeborg slår armen rundt sin bror Peder(1898-1989). Kona te Peder, Gudrun(1896-1975) sitter forran med sønnen Halvor (1925-1983) framfor seg. Peder og Gudrun bygger hus i Kanada på Vesthagan og tar tomtenavnet som etternavn, nemlig Solli. Peder driver bakeri på Vesthagan og sønnen Halvor overtar og driver utsalg på Ringsevja i mange år. Jenta lengst framme te venstre for Halvor er Valborg og Helge si datter, Emly(1933-2005). Ho blei gift Skogvold.
Ingeborg og John Gruben fekk: Isak 1883, Anne Marie 1885, Anders Øvervall 1888, Inga 1890, Ingvald 1893, Asborg 1895, Peder 1898, Ingeborg Josefa 1900, Tron 1903 og Valborg 1908.
Ewald Wevle va amtsdyrlege og gift med Nanny som va dansk. De fekk 6 ungar og budde i detta huset som blei bygd rundt 1908? I dag er det bare ei branntomt igjen. Huset lå på oppsida av bensinstasjonen te Roheim på Odden. Et flott hus!
Reklame på husveggen for Ulefos Støpegods i Kristiansund.
Håkon blei født i 1918 og han døde i 1976. Han va oppmann nede på fotballbanen og det va ein jobb han tok seriøst. Grassbanen va for A-laget og kun for døm. Det hendte vi ungdommen lura oss ned i håp om ikke å bli oppdaga av Håkon. Ofte kom han springanes ned og jaga oss. Vi sleit på grasset hans. Jeg huskar ein gang jeg beklaga meg for Håkon at jeg ikke slapp te på mitt lag. Han spørte: «Å rask e du a?» Jeg svarte at 60 meter’n gjekk unna på 9,8. «Alle som springer under 10 sekunder ska spella på laget», sa Håkon!
I kilden: Halvor Thorsen Striken
I kilden: Halvor Striken. Disse er ganske sikkert brødre.
Inne i Aall sitt sagbruk
Roa skole i Helgja i 1898. Utrulig så fine i tøyet! Lærar er Andreas Holen og Gunnulf Barlaug sitter ved siden av. Så følger Olav Værstad. Olav blei gift med Oline Holen. Ho står som nummer tre i 1. rekke fra venstre.
Øverste kammeret på Ulefoss
1952
1956. Forbredelsene te den nye krafstasjonen som stod ferdig i 1961 er i gang.
Nils Thorvald Schiøtt blei født i Christiania i 1843. Han gjekk gradene i sjøforsvaret og ender opp som kommandørkaptein. Under kanalutbygginga av strekket mot Dalen, har han tittelen sluseingeniør for anlegget. I 1891 er han heime hos mora i Christiania og det bur fleire søstre fra Skien der med etternavnet Cappelen. Nils Schiøtt blei aldri gift.
Et tidlig bilde av Lille Ulefos med takvinduer og flaggstang. Vi ser ein litt for tett frukthaga med ei sittegruppe.
Fra Holla. Er det Skarragrindsåsen i bakgrunnen?
Vi ser arbeidsfolk i Vrangfoss. Bak fra venstre: Jakob Kristoffersen: født i 1868 i Sør- Odal ved Eidsvoll. Han va gift og budde på Perskås i Eidsbygda. Han er ført slusevokter i Vrangfoss. Så følger Thor O. Helgetveit (1900-1981) som va oppvokst på Fossheim i Lunde. Så ein ukjent og lengst te høyre, trulig Markus Kåsa(1892-1971). Han va fra Kåsa under Fosse og gifta seg med Dagny og bygde huset oppafor skolen i Eidsbygda. Han va slusevoktar.
Framme fra venstre: Hans Karlsen va født i 1887 og gift med Mari. I 1920 er han ført styrmann på kanalbåt. Så ein ukjent. Halvor Smukkestad (1869-1918) gift med Dorthe. Han i uniform er Gunnar Bjådal. Finner ikke noe på detta navnet!
To damer nede på Nedre Verket som de lokale kalla Gamlebyen.
I detta bygget hadde gårdbruker Isak Traaen (1909-1983) hestane sine. Han blir ført som vognmann i 1949. I 1945 finner vi denna:
Som vi ser va Isak kreativ og fekk ulike typer kjøreoppdrag. I 60 åra holdt han på med travkjøring og han satt i styret for Klosterskogen Travbane.
I overgangen 60/70 åra hadde Tina Kirkås et par islandshestar i stallen. Ho va dattera te direktøren på jernverket. De fløtta te Elverum i 1972.
Trulig har denna stallen blitt bruka langt bakover i tida. Ikke langt unna hadde køll te drifta av jernverket liggi på Køllaplassen.
Sagbruksarbeidere hos Cappelen rundt 1945. Vi ser renna på tømmerinntaket bak karane.
Han bakerste med caps i rekka lengst te høyre er Nils Stensli(1891-1967). Øverst te høyre står Asbjørn Andresen (1921-2002). Nederst te høyre sitter Andreas «Allas» Andreassen (1917-1988). Ved siden av han i den mørke dressen står Helmer Sandbakken (1923-1997). Forran Helmer sitter Nils Johannessen (1889-1955)
Andre sagbruksfolk på denne tida: Olav Roheim, Nilsen x 4: Ingolf, Halvor, Karl og Axel. Pedersen x 3: Nils, Fritjof og Harry, Olav og Anders Moen, Asbjørn Odden, Henning Løvgren, William Kabbe, Anders og Peder P. Linddalen, Erling Larsen, Jens Gjærum, Thor Hagen, Thor og Anders Hansen, Hans Johannessen.
Slepebåten « Rusla» som tehørte Harald Cappelen nede på Øra. Her e det tømmersoppar som ska flyttas på.
Kållasbakken i 50 åra? Midt i 70 åra stod det ein rød telefonkiosk forran parfymeriet som kom i murbygget som ligger der den røde verkboligen er. Denna telefonboksen va den einaste på Ulefoss på denne tida? Ein del har kanskje aldri sett ein slik telefonboks?:
Ole Rasmussen Moen(1881-1971) va født på store Moen i Holla. I 1902 giftar han seg med Elise Jensine Fen(1883-1965). Ole er først gruvearbeider på Fen, men rundt 1910 fløttar familien te Knardalsstrand. Trulig har Ole fått jobb på Herøya, han er fabrikkarbeider. Vi ser Rikard(1906) på mammas fang, Klara(1903) fremst og Signe(1904) forran pappa. Alfhild(1915) og Oddvar(1923) blei født på Knardalsstrand. Under har vi Elise sine foreldre:
Flyfoto fra 50 åra, men hvor er vi?
Motivet er fra Fen, men det har vært stor uenighet om hva vi ser!
Under flommen kunne ein ro innaskjærs i veibanen! Kortet er håndkolorert.
5 blad brødre fra søndre/øvre Enerhaugen. Magnus lengst te høyre:
Eldstesønnen Halvor dør i 1955 i Gjerpen og han er ført med adresse Breidablikk
Den synske Nils dør i april 26.
Mai 1918
I ei anna annonse er det ført fødselsår 1889 og han hadde vært sjåfør.
Lanna med noen av de første husa på Utsikten.
Ulefoss skole rundt 1930. Vi ser steinmuren som trulig blei satt opp i 1922 da skolen va ny og som veien gjekk oppå. Vi har Helgas i bakgrunnen og verksplassen Pilerud ligger da te venstre. Lærerinna er trulig Aslaug Langeland (1883-1960) som budde på Vesthagan med mannen Stian. Han og Aslaug va lærere heile livet. Ho kom fra Klevar og de fekk ingen ungar.
Ulefoss skole 1933/34 Ragnar Hellstrand står nærmast lærerinna og va født i 21. Ska vi da tippe det er ungar som er født detta året?
Plassen Tangen lå på motsatt side av dagens vei ved innkjøringa te Febakke. Huset måtte rivas da ny vei og ny bru blei bygd.
Her ser vi Carl Ludvig Nord(1875-1942) og kona Marie Josefine Olsdatter Røkstua(1880- 1957). Carl kom te Holla rundt 1901 og han jobba i fensgruvene som stiger. I 1900 er Carl Ludvig på Kongsberg i gruvene der. De fekk Ebba (Marie) i 1903, Olaf (Werner) i 1905 og (Leif) Kåre i 1910. Dissa tre ungane blei født på Røkstua, der familien budde hos mora te Marie Josefine, Mari. Rett etter 1910 fløttar familien te Stord. Her får de dattera Dagmar Marie i 1912. I 1920 bur familien i Skien i leilighet i Tollaskogen. Carl Ludvig er oppsynsmann og de bur i Skien livet ut.
Da har vi Ebba på stolen og Olaf på mammas fang. Bildet er da tatt rundt 1905.
Carl Ludvig Nord va ikke i familie med Carl Viktor Nordh i Holla.
Rindar realskole på Vesthagan starta opp i 1919/1920. Ho med flettene i 2. rekke og nr 3 fra venstre er Ruth Namløs(1908-1994). Det forteller oss at elevane er født rundt 1908 og at fotografiet er fra ca 1924.
Sagbrakka, tømmerinntaket og damhuset heilt te høyre.
Hans og Karoline budde på nedre Sannes, 39/15
Våningshuset på nedre Fen står enda. Det er huset i midten.
Det må ha vært ein liten revolusjon da sveivegrammofonen blei allemannseie.
Fotografiet er tatt i 1906 nede på Lanna. Sønnen Harald sitter på fanget
Nedre Espevalen ca 1957. Fra venstre: Hans Kristian Espevalen, søstera Liv, Finn Aage Aasmundsen, Aud Fjeldstad og broren Øivind. For et flott motiv med glade tenåringar!
Hanna Tobiassen (1894- 1975)
Hanna blei født på gården Elvebø i Gjesdal kommune, Rogaland. Faren va Olaus Tobiassen og han va født i Stavanger i 1853 og i 1900 er han fabrikkarbeider. Han va gift med Gjertine Larsdatter og ho va født i Hetland i 1854. Olaus og Gjertine hørte te D.E.L.K. Rundt 1905 fløttar de te Holla, fordi Olaus har fått jobb i gruvene på Fen. I 1908/09 bygger de hus på Vesthagan og kaller plassen Grønhaug. Sønnen Lars overtar huset i 1913, men Olaus og Gjertine ska få bu der livet ut. Olaus blei gravlagt på Kronborg i 1918 og Gjertine i 1925.
Olaus og Gjertine
Trulig familie. Fra samme albumet. Fotografiet er tatt oppe på Lanna: (Fotograf Kirsebom, Ulefos)
Grønhaug er det midterste av de tre brune husa på Vesthagan
Ungane te Olaus og Gjertine:
Olga Marie (1885-1968) fløtta te Koppervik:
Alle fire ungane har blitt tatt med te fotografen på Lanna rundt 1906/07. Her har vi Olga te venstre sammen med søstera Hanna
Martin Teodor Tobiassen ( 1887-1959) budde på Notodden:
Harald, Johan og Martha på Notodden i 1919
Martin og Anne heime på Notodden med barn og barnebarn. Før 1940
Lars Tobias Tobiassen (1889-1945) budde på Grønhaug, Vesthagan:
Brødrene Lars og Martin Tobiassen hos fotografen på Lanna rundt 1906/07
Hanna Oline (1894-1975):
Hanna i voksen alder.
Hanna og mannen Albert Halvorsen Kloppa (1891-1979). Kloppa va plass under Søve som lå i krøsset der du svingar inn mot sentrum ved Ribo. Sannsynligvis er det ikke bevart fotografier som viser Kloppa. I 1920 står Tangen tomt da Tollef Søve er død. Da fløttar Albert og Hanna inn på Tangen. Albert sin far, Halvor Roligheta, dør i 1925 og Albert og Hanna overtar Roligheta.
Før 1933. Victoria på Ulefoss og løfteanordningen på venstre side som kobla Sagene og verkssida sammen med hjølp av den gamle brua.
Rasmus og kona Kari. Etter Majken Moen: «Det ble sagt at ingen auksjon begynte før Rasmus var på plass!» Detta er store Moen.
Vi er på nedre Lindalen på Sagene og det er krig i Norge. Kari Nilsen(1902-1982) va født på Funnemark og ho va gift med Andreas Nilsen. Nils Kristian(1924-2016) va sønn av Kari og Gunhild (Ingeborg) (1928-2019) va datter. Søskenbarnet Einar (Godtfred) (1933-2015) står ved siden av tante.
Geir Helge Nilsen: « Under krigen heldt dei geit og høns i Nedre Lindalen og fødde til og med ei ku dei henta frå Funnemark og dreiv heim langs Skaravegen».
Skolebygningen skulle bli mye større etter krigen
Kapellet i Landsmarka rundt 1900
Frelsesarméen hadde ordna tur for ungar
Høsten 1927 på Søve med eika mot Tufte i profil.